Samenvatting Watersnoodramp 1995
Op deze pagina wordt u geprobeerd duidelijk te maken wat er allemaal gebeurd is tijdens de bijna watersnoodramp van 1995. En uiteraard; hoe het allemaal begon.
Maandag 23 januari
De berichten uit het buitenland doen het ergste vermoeden. In Frankrijk Duitsland en in Luxemburg heeft het al dagen onafgebroken geregend. De rivieren daar stijgen heel hard. De voorspellingen voor de Maas waren ook al niet goed. Deze zou zeker buiten haar oevers treden als al dat water naar Nederland zou komen. De provincie Noord Brabant had nog niet te vrezen want alleen de uiterwaarden zouden overlopen en dat is niet zo erg. Op deze dag bleef de stijging van de Maas nog binnen de perken.
Dinsdag 24 januari
Het water in de Maas zakt die dag een beetje maar er is geen reden tot optimisme want de weersvoorspelling zijn niet goed. In noord en midden Limburg verschijnen nu ook de eerste zandzakken. Langs de kade van de Maaskade in Roermond wordt een nooddijk aangelegd om het centrum droog te houden. In het centrum van Venlo zijn de winkeliers alvast begonnen met het waterdicht maken van hun winkels
Woensdag 25 januari
De eerste mensen krijgen het advies om te vertrekken. Dit betreft de inwoners van Itteren en Borgharen. In totaal gaat het om 3600 bewoners. Rijkswaterstaat weet nog steeds niet hoe hoog het water uiteindelijk zal komen. Er gaan wel geruchten dat het 46 meter boven N.A.P wordt. Volgens Rijkswaterstaat is dit nog maar koffiedik kijken.
Donderdag 26 januari
Het noodweer in Europa heeft al meer dan 25 mensenlevens gekost. In Nederland is gelukkig nog niemand gewond of gedood door het hoge water. Alleen het weer in Nederland is niet gunstig. Het KNMI voorspelt een harde wind die zorgt dat de dijken het nog zwaarder te verduren krijgen.
Vrijdag 27 januari
In Limburg is de eerste evacuatie een feit, de eerste drieduizend mensen moeten vluchten voor het alsmaar stijgende rivierwater. Nog eens duizenden anderen overwegen het. De Maas heeft bij Borgharen een stand bereikt van 5,63 meter. De hoge waterstand is de oorzaak dat achterblijvers in het dorp Itteren niet meer weg kunnen omdat de toegangswegen van en naar Itteren zijn ondergelopen.
Zaterdag 28 januari
De Maas blijft maar stijgen. Men begint zich nu ook meer zorgen te gaan maken in andere dorpen. Sommige dorpen bereiden zelf een evacuatie voor. Politiek Den Haag laat haar neus ook zien in het getroffen gebied. En natuurlijk…. de eerste ramptoeristen, maar de autoriteiten hebben al maatregelen genomen om overlast zoveel mogelijk te beperken.
Zondag 29 januari
De bewoners van de Bommelerwaard bereiden zich voor op een evacuatie. In totaal zullen er 46000 mensen weg moeten. De meeste gaan naar familie of vrienden. Nu loopt ook rijksweg A2 bij Den Bosch gevaar want die dreigt te overstromen
Maandag 30 januari
Een ware volksverhuizing is begonnen in de stroomgebieden van de Maas, Waal, Rijn en Lek. Tienduizenden mensen proberen een veilig heenkomen te zoeken. Dit lijdt tot grote files. De dijken in de Bommeleerwaard en in het land van Heusden en Altena staan nu echt op springen.
Op deze dag wordt niet meer van wateroverlast gesproken maar over een watersnoodramp.
Dinsdag 31 januari
Deze dag gaan er opnieuw tienduizenden mensen weg voor het hoge water. Ook de meeste inwoners van Tieler- en Culemborgerwaard, want die moeten verplicht hun huis verlaten. De meeste mensen die uit Bommelerwaard moeten vluchten hebben onderdak gevonden bijfamilie of vrienden. De mensen die geen onderdak hebben kunnen vinden worden ondergebracht in het Autotron in Rosmalen.
Woensdag 1 februari
De toestand van de dijken is kritiek. In Ochten is de dijk over een lengte van 800 meter onbetrouwbaar. De Waaldijk in Hurwenen vertoont scheuren. Maar er is ook een lichtpuntje want het water zakt in Limburg.
Donderdag 2 februari
Niet al het goede nieuws is eigenlijk goed, want doordat het water erg snel zakt { 30 centimeter per dag} zijn deskundigen bang dat de dijken het begeven omdat ze erg doorweekt zijn. In Limburg mogen de bewoners van Itteren en Borgharen weer terug naar huis.
Vrijdag 3 februari
Het waterpeil blijft maar zakken. En de dijken blijven stabiel. Het moment waarop de gevluchte mensen weer naar huis kunnen keren lijkt steeds dichterbij te komen. En veel mensen willen ook graag naar huis en wel zo snel mogelijk.
Zaterdag 4 februari
De mensen die uit de Ooijpolder zijn gevlucht { ongeveer 55000}.En de mensen uit het land van Maas en Waal krijgen van minister van Dijkstal {binnenlandse zaken} te horen dat ze terug mogen. De terugreis verloopt rustig en de mensen uit andere gebieden die ook zijn gevlucht moeten nog wachten.
Zondag 5 februari
Nu mogen ook de bewoners van Tieler Culemborger en Bommelaarwaard naar huis. Het gaat hier om ongeveer 180.000 mensen. Ook deze terugtocht loopt rustig maar dat komt ook doordat het openbaar vervoer gratis is.
Maandag 6 februari
Het deltaplan voor de rivieren is zo goed als klaar. Het belangrijkst van dit plan is om de zwakste rivier dijken zo snel mogelijk te verstevigen. Er worden nu ook maatregelen genomen om te zorgen dat de A2 niet meer onderloopt. Op deze dag mogen ook de laatste gevluchte mensen naar huis. Dit betekent een officieel einde van de watersnoodramp van 1995.