Home | Biesbosch

De Brabantse Biesbosch is tegenwoordig een mooi natuur en recreatiegebied voor iedereen. Uiteraard heeft het gebied ook zijn geschiedenis; wat heeft zich vroeger in het gebied afgespeeld. Wie waren de kooikers en de rietsnijders. En hoe is het gebied ontstaan? Een ding is zeker meer dan 600 jaar geleden lagen in het gebied – waar nu water is –  steden en dorpen.

Het ontstaan van de Biesbosch

De Biesbosch is in 1421 ontstaan. Maar als je meer wilt weten van het ontstaan van de Biesbosch klik dan op de link hieronder en ontdek hoe de Biesbosch is ontstaan.

Nationaal park de Biesbosch

Nu is de Biesbosch een Nationaal Park en dat betekend dat het een beschermd natuurgebied is. De Biesbosch wordt ook gebruikt als recreatiegebied en dit gaat goed samen met de natuur. Klik op de link om te lezen waarom de Biesbosch een Nationaal Park is geworden en je kunt gelijk adressen vinden waar je naar kunt schrijven voor meer informatie.

Wie werken er in de Biesbosch?

Op bijna elke plek op deze wereld wonen mensen en zo ook in de Biesbosch. Maar wat bracht de mensen er nou toe om in wildernis te gaan wonen en wat konden ze daar eigenlijk voor werk doen?? Hoe werd er geleefd, wat waren de omstandigheden ?? Nieuwsgierig?? Klik op de link en laat je meenemen.

De spaarbekkens

De Biesbosch is niet alleen een recreatie en een Nationaal Park maar ook een gebied waar drinkwater wordt gewonnen voor een groot gedeelte van de randstad. Hoe dit gebeurd en hoe het eigenlijk kan dat een natuurpark een drinkwaterwinningsgebied is kun je lezen als je op link hieronder drukt .

Tweede Wereld oorlog

Tijdens de tweede wereld oorlog heeft de Biesbosch een zeer belangrijke rol gespeeld bij het transport van goederen van bezet Nederland naar bevrijd Nederland. Om dit te doen werden er ”routes”gemaakt die crossings werden genoemd. Mensen die dit gevaarlijke werd uitvoerden waren de zogeheten linecrossers. Zin in een tochtje naar bevrijd Nederland in het najaar van 1944….

Terug naar hoofdmenu