Brouwersdam | Deltawerken

Een jaar na de succesvolle afsluiting van het Haring vliet kan men beginnen met een nieuwe uitdaging namelijk het afsluiten van het Brouwershavense Gat. De afsluiting van het Brouwershavens Gat begint in 1962.

Er moest een dam gemaakt worden van een totale lengte van 6 km. De dam gaat over een deel van Kabbelaarsbank en Middelplaten [ zandbanken] Zoals gewoonlijk werden er eerst werkhavens aangelegd. Deze keer kwamen de werkhavens bij Den-Osse en bij West-Repart. Als eerste werd gestart met de bouw van de dam op de Kabbelaarsbank en Middelplaten. Nadat de dam op de platen klaar was werd het gat tussen de twee platen volgestort met zand. Wat rest zijn twee geulen; de geulen hadden samen een lengte van 1,5 kilometer. Voor het eerste sluitgat [ Springersdiep ] werd gekozen voor doorlaatcaissons. Deze doorlaatcaissons worden afgezonken. Om de bouw van de dam te vergemakkelijken werden er gaten in de doorlaatcaissons gelaten zodat het getij door kon gaan. De laatste doorlaatcaisson werd afgezonken op 1 mei 1971.
Voor het tweede sluitgat [ het eigelijke Brouwershavense Gat] gebruikte men een succesformule; de kabelbaan. Nadat de blokken voldoende boven het water uitkwamen werden de schuiven aangebracht in de doorlaatcaissons. Vervolgens werd de dam opgespoten met zand.

En dan in 1971 is de Brouwersdam klaar!!!!

Terug