De spaarbekkens

Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw wordt het drinkwater voor Zuidwest Nederland uit de rivier de Rijn gehaald. Maar door toenemende industrialisatie en bijbehorende verontreinigingen krijgen de waterbedrijven grote problemen. In die tijd is het leidingwater van Rotterdam berucht in heel Nederland. Ook dit water komt uit de rivier en heeft na zuivering en door het gebruik van ontsmettingsmiddelen een penetrante chloorsmaak.

Eén van de drie spaarbekkens in de Biesbosch.

Gedwongen door de omstandigheden zochten deskundigen naar goede en duurzame oplossingen. En die werd gevonden in de Biesbosch. In de Biesbosch kwamen uiteindelijk drie spaarbekkens. De enorme bassins worden echter ook gevuld met water uit de rivier. Er is echter één groot verschil. Als het water in de rivier de Maas van slechte kwaliteit is gaan de inlaatbuizen dicht en komt er geen druppel – en geen vervuiling – meer in. Het belangrijkste resultaat behaald men echter met een ‘rustperiode’. Doordat het ingenomen water maandenlang in een bassin verblijft, zakt een groot deel van de bacteriële en chemische vervuiling in modderdeeltjes naar de bodem. Uiteraard blijft na – zuivering nodig maar het is een grote stap vooruit. De aanleg van een vierde spaarbekken werd een paar jaar geleden definitief afgeblazen.

De spaarbekkens vormen ook een soort buffervoorraad voor als er te weinig water uit de rivier de Maas gehaald kan worden. Bijvoorbeeld door langdurige droogte of vervuiling. De voorraad is genoeg om de Randstad Holland drie maanden van water te voorzien
De drie enorme spaarbekken hebben ook een enorme aantrekkingskracht op watervogels. Vooral in de winter is het een favoriete overwintering plek. De zeearend is ook zo’n wintergast, zittend op een hoogspanningsmast ( zijn favoriete plek) wacht hij het goede moment af om een waterkoet of eend te pakken.

Enkele cijfers:

-Totale oppervlakte van de 3 spaarbekkens is 673 ha.

-Totaal inhoud van de 3 spaarbekkens is 78500000 m3.

-Minimale diepte is 6 meter.

-Maximale diepte 20 meter.

 

Terug naar hoofdmenu