Donderdag 26 januari | Watersnoodramp 1995

Het is al enige dagen noodweer in Europa, regen wind en rivieren die buiten hun oevers treden beheersen het nieuws. Na een paar dagen staat het dodental door het slechte weer al op  25 slachtoffers. In Nederland is nog niemand slachtoffer geworden van het slechte weer. Het meteorologisch instituut  KNMI in de Bilt voorspelt een harde wind. De wind – zou luidt de verwachting – zal het water in de rivieren verder opjagen en vertragend werken op de afvoer. Die gevaarlijke situatie zal de dijken extra onder druk zetten. Het water zal die dag om 12.00 uur een  stand bereiken van 46 meter boven het NAP.

Borgharen zwemt in het water.

Het Maaswater rond Borgharen is zo snel gestegen dat het veel inwoners heeft verrast. Het dorp is omgeven door het water en velen kunnen het dorp niet meer verlaten. Om vijf uur   s ‘ middags verlaten de brandweer en de politie Borgharen het dorpje wel omdat ze bang zijn dat de dijk te laag is om het water tegen te houden. De achterblijver hebben een groot probleem als het water over de dijken heengaat. De enige redding die dan mogelijk is, is via een helikopter. 

Politie en brandweer krijgen helaas gelijk; zoals voorspeld gaat nog dezelfde dag het Maaswater over de dijk heen. Dat Nederland niet alleen staat in deze angstige tijd blijkt uit het grote aantal reacties uit het buitenland. De eerste reactie steunbetuiging komt uit  Bangladesh. Jeffrey Pereira van Caritas Bangladesh schrijft dat iedereen in Bangladesh meeleeft met Nederland………………………

Vorige dag

Volgende dag

Dit vind je misschien ook leuk...