Veerse Gatdam | Deltawerken

De sluiting van deze dam is moeilijker en omvangrijker dan verwacht. Het belangrijkste probleem was het getijdencyclus; ruim 70 miljoen m3 water stroomt met eb en vloed door het Veerse gat. Bijzonder moeilijk dus om daar een dam te bouwen!

Als Rijkswaterstaat het zou proberen de dam te bouwen met oude technieken dan zou het zeker mislukken. Omdat door de sterke stroming het niet zou lukken om het laatste deel van de dam af te sluiten omdat het zand gelijk zou wegstromen. Dus moesten er nieuwe technieken worden ontwikkeld. Aan de kant van Noord-beverland werd een flink stuk dam gemaakt op de ondiepe plaat “Van Onrust”. De dam werd met een asfaltbedding bedekt voor bescherming tegen de getijden en weersinvloeden. Voor de asfaltbedekking werd ter plekke een menginstallatie gebouwd zodat de bouwers snel en makkelijk konden beschikken over het asfalt.

In 1959 is het dan zover, na een lange voorbereiding wordt de ”aanval” geopend op het laatste open stuk. Het was een gat met een breedte van 300 meter. Voordat ze met de echte ”aanval” begonnen werd er eerst een drempel van zinkstukken en stortsteen gemaakt. Daarna werden zeven betonnen gevaartes ter hoogte van een flatgebouw van 45 meter lang, 20 meter breed en 20 meter hoog in de strijd gegooid.

Deze caissons werden in een speciale bouwdok dicht bij de dam gebouwd. Het speciale aan deze caissons was dat er gaten in zaten…..en dat terwijl ze eigenlijk water tegen moesten houden! Maar door de gaten kon het getijdencyclus gewoon doorgaan, dat heeft als groot voordeel dat er tijdens de plaatsing van de caissons niet echt grootte moeilijkheden ontstaan. In april worden de caissons afgezonden. Het laatste caisson werd afgezonken op 24 april. Op 27 april worden alle gaten gedicht met stalen schuiven. Vanaf dat moment heeft de zee geen toegang meer. En zo ontstond het Veerse meer.

Terug naar hoofdmenu